Advocaat hekelt arbitrage: 'Een lachertje eersteklas'

AZ-trainer Dick Advocaat hekelde de arbitrage na de bekeruitschakeling in eigen huis tegen Ajax (0-1). De Hagenaar was furieus over de rode van Mattias Johansson, maar roemde andermaal de werkethiek van zijn ploeg.

'We hebben keihard gewerkt', zei Advocaat voor de camera van Veronica. 'Er was verder niets aan de hand en gaandeweg de eerste helft werden we zelfs de betere partij. En dan volgt kort na rust de rode kaart van Mattias Johansson, een lachertje eersteklas. Hij raakt Lesley de Sa hélemaal niet. Ze staan met zes man op het veld (scheidsrechter Pol van Boekel plus zijn vijf assistenten, red.), hoe kun je dan een tweede gele kaart geven?!'

'De Sa is los van Johansson en valt over zijn eigen benen. Het is niet eens een twijfelgeval', aldus de coach van AZ. 'Die vierde man had dat moeten constateren en dat heb ik hem ook duidelijk gemaakt. Wel zachtjes natuurlijk. Maar goed, hij beslist wél de wedstrijd.'

'Het was duidelijk dat Ajax niet in besten doen was, maar wel de man van de wedstrijd in het doel had staan', legt Advocaat uit. 'Vermeer houdt ze in de wedstrijd met een paar fantastische reddingen. En dan pakt hij ook nog een penalty.'

'Daarna willen we heel graag terugkomen in de wedstrijd, maar kunnen mijn spelers het niet meer aanlopen. Het elftal heeft alles gegeven. Vandaag heeft simpelweg de gelukkigste gewonnen', aldus Advocaat, die nog steeds geen echte duidelijkheid wilde verschaffen aangaande zijn toekomst in of buiten Alkmaar. 'Ik heb nog niks verteld. Ik heb al wél een beslissing genomen, maar dat maak ik later bekend.'