Advocaat dreigt door drone half miljoen mis te lopen

Reacties

De affaire vorige week met de drone tijdens het EK-kwalificatieduel tussen Servië en Albanië kan gevolgen hebben voor de bonus die bondscoach Dick Advocaat met de Serviërs heeft afgesproken.

Advocaat dreigt door drone half miljoen mis te lopen

Het merkwaardige incident, waarbij een drone met Albanese vlag laag over het veld kwam vliegen, wordt momenteel onderzocht door de Europese voetbalbond (UEFA). Na de provocatie vlogen fans, officials en spelers elkaar in de haren. ‘Onvergeeflijk’, vond UEFA-baas Michel Platini. Na 41 minuten werd het duel bij een stand van 0-0 stilgelegd.

Donderdag behandelt de UEFA de kwestie. Beide bonden geven elkaar de schuld. Ook voor Advocaat is de uitslag van belang, en niet alleen sportief gezien. De Hagenaar heeft met de Servische bond een, voor zijn begrippen, relatief bescheiden salaris afgesproken, maar krijgt wel een aardige bonus uitbetaald bij kwalificatie voor het EK.

Indien de UEFA Servië straft met bijvoorbeeld punten in mindering, dan ziet Advocaat de kansen op die premie al na enkele interlands slinken. De Serviërs vrezen dan ook dat de bondscoach bij een negatieve uitslag zijn positie zal heroverwegen. Advocaat tekende afgelopen zomer een tweejarig contract. De Servische bond betaalt hem een loon van 300 duizend euro per jaar. Indien hij zich kwalificeert voor het EK krijgt Advocaat een half miljoen euro op zijn bankrekening gestort.

Hoe interessant is het voor Advocaat om te blijven als Servië wordt gestraft? Volgens de coach zelf hoeft de Servische voetbalbond (FSS) zich vooralsnog geen zorgen te maken. 'We wachten donderdag maar even af. Als ik alleen voor het geld had gekozen, had ik sowieso niet naar Servië hoeven gaan. Het is ook gewoon een leuke groep om mee te werken. Ze zijn bij de bond uitermate tevreden. Er is zelfs al geopperd of ik niet voor een langere periode kan blijven.'

Maatregelen
Advocaat zou het onterecht vinden als er harde maatregelen van de UEFA volgen. 'Ik ben van mening dat ons weinig te verwijten valt. Het wedstrijdverloop gaf totaal geen aanleiding tot dit gedrag. Dan komt er vanuit de tegenpartij ineens zo’n ding over het veld vliegen. Die drone bleef aan onze kant van het veld hangen, het was gewoon uitdagen. Wij hebben nog van alles geprobeerd. Maar de ploeg van Albanië wilde niet meer het veld op komen, de dag erop wilden ze ook niet meer spelen.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.