Aduriz: van international voor even tot Spaanse hoop

Reacties

In de dertigste speelronde in de Primera División onder meer een ontmoeting tussen Espanyol en Athletic de Bilbao, de club van Aritz Aduriz. VI-redacteur Bas van den Hoven blikt vooruit op het duel (zondag, 12.00 uur), met speciale aandacht voor de Spaanse international.

Aduriz: van international voor even tot Spaanse hoop

Het is 8 oktober 2010 als in Estadio Helmántico de bal weer van Spaanse voet naar Spaanse voet gaat. Litouwen staat met de rug tegen de muur. Het is een routineklus voor Spanje, de kersverse wereldkampioen. Het gaat bijna vervelen, zo'n EK-kwalificatiewedstrijd tegen een voetbaldwerg. Niet voor Aritz Aduriz. Bondscoach Vicente del Bosque gunt de dan 29-jarige spits bij een 2-1 stand zijn interlanddebuut. Spanje loopt uit naar 3-1, maar de laatste goal komt niet op naam van de invaller. Het maakt het duel niet minder memorabel voor Aduriz, die de avond in Salamanca nooit zal vergeten.

Na zijn eerste optreden in het nationale elftal neemt Aduriz weer plaats in de schaduw. De frontman verruilt Valencia voor Athletic de Bilbao en pikt ook bij de Baskische club routinematig zijn doelpunten mee. Naarmate de jaren verstrijken, scherpt Aduriz zijn doelpuntengemiddelde aan, met als hoogtepunt het huidige seizoen. De bij Del Bosque uit beeld geraakte aanvaller speelt zich weer in de kijker van de keuzeheer. Met 31 goals in 47 officiële duels dwingt de scherpschutter een rentree bij La Roja af.

Wie is die man die zich amper drie maanden voor de start van het EK na vijfenhalfjaar afwezigheid weer bij de Spaanse nationale ploeg voegt? Aduriz wordt geboren in San Sebastian, de stad van Real Sociedad. Hij begint zijn profloopbaan echter bij Athletic de Bilbao. De spits speelt voor Burgos, Real Valladolid, Real Mallorca en Valencia, maar begint in 2012 aan zijn derde periode in Estadio San Mamés. Het is de plaats waar passie en strijd in overvloed aanwezig zijn en waar Aduriz zijn doelpunten het liefst maakt.

'We zijn enthousiast dat hij bij de selectie zit. Hij heeft het zelf afgedwongen', zegt Del Bosque over zijn besluit om Aduriz op te roepen voor de oefenwedstrijden tegen Italië en Roemenië. Leeftijdsgenoten worden naar clubs gehaald omdat ze belangrijk de kleedkamer zijn, wat dat ook mag betekenen. Nee, Aduriz is op 35-jarige leeftijd vrijwel wekelijks van waarde daar waar het telt: binnen de lijnen. Athletic de Bilbao dankt de zesde plaats in de Primera División grotendeels aan de sluwe vos in de punt van de aanval.

Hij is ijverig, heeft een neusje voor de goal en is bovenal koelbloedig. Het zijn spitsen als Aduriz die scoren makkelijk laten lijken. Zijn geheim? De Athletic de Bilbao-spits houdt het simpel: 'Fysiek ben ik misschien niet meer op mijn best, maar ik heb nergens last van als ik speel. Een goed dieet in combinatie met veel rust is belangrijk. Ik probeer mijn lichaam iets meer te ontzien, dat is alles', zei de clubtopscorer onlangs tegenover Spaanse media.

De concurrentie bij de nationale ploeg is niet mals. Spitsen Paco Alcácer (Valencia) en Álvaro Morata (Juventus) behoren ook tot het keurkorps van Del Bosque. Diego Costa ontbreekt. De Chelsea-aanvaller kampt momenteel niet alleen met vlagen van verstandsverbijstering, maar ook met een spierblessure. Hij is wel nog in beeld bij de nationale ploeg. Het maakt het voor Aduriz niet makkelijk een plaats te veroveren in de EK-selectie. De doelpuntenmachine heeft nog zo'n twee maanden om indruk te maken, te beginnen zondagmiddag op bezoek bij Espanyol. De kans dat de jaren in die periode ineens wel gaan tellen, is nihil. Aduriz wint het van de tijd.

Programma
Getafe 18-03
20:30
Eibar
Sporting Gijón 19-03
16:00
Atlético Madrid
Real Sociedad 19-03
18:15
Las Palmas
Granada 19-03
18:15
Rayo Vallecano
Deportivo La Coruña 19-03
20:30
Levante
Real Betis Sevilla 19-03
22:05
Málaga
Espanyol 20-03
12:00
Athletic de Bilbao
Villarreal 20-03
16:00
Barcelona
Valencia 20-03
18:15
Celta de Vigo
Real Madrid 20-03
20:30
Sevilla
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.