Aduriz geeft les in doelpuntenfestijn, Tannane goud waard

RC Genk heeft donderdagavond kennisgemaakt met oude meester Aritz Aduriz (foto). Anderlecht haalde snoeihard uit tegen FSV Mainz 05, terwijl AS Roma een simpele overwinning boekte.

FK Qabala - Saint-Étienne 1-2
Oussama Tannane had een belangrijk aandeel in de overwinning van Saint-Étienne. De aanvaller, ex-Heracles Almelo, schoot op slag van rust een vrije trap tegen de touwen en tekende daarmee voor de 1-1. Dat keeper Dmitriy Bezotosnyi enorme in de fout ging, deed niets af aan het feestje van de Fransen. Ruslan Gurbanov had een paar minuten eerder namelijk voor de 1-0 gezorgd. Uiteindelijk ging Saint-Étienne er met de zege vandoor dankzij een doelpunt van Robert Besic.

Anderlecht - FSV Mainz 05 6-1
Zonder Bram Nuytinck, hij bleef negentig minuten op de bank, rekende Anderlecht overtuigend af met FSV Mainz 05. Topaankoop Nicolae Stanciu was voor rust met twee doelpunten de grote man.Dat Pablo De Blasis tussendoor voor de 1-1 had gezorgd, bleek slechts voor de statistieken.

Na een uur spelen tekende Youri Tielemans voor de 3-1, maar pas in de laatste drie minuten van de wedstrijd liep Anderlecht uit naar een eclatante zege. Twee treffers van Lukasz Teodorczyk, waaronder één benutte penalty, en een goal van Massimo Bruno bepaalden de eindstand op 6-1.

Door de zege is Anderlecht de trotse koploper in Groep C, met acht punten uit vier wedstrijden. Saint-Étienne heeft hetzelfde puntenaantal, maar staat door een minder doelsaldo tweede. Mainz volgt met vijf punten op plek drie, hekkensluiter Qabala is nog puntloos.

Austria Wien - AS Roma 2-4
Austria Wien kende een droomstart met een doelpunt van Olarenwaju Kayode na nog geen twee minuten, maar uiteindelijk bleek AS Roma een maatje te groot. Met de weer fitte Kevin Strootman in de basis kwam Roma al in de vierde minuut via Edin Dzeko op gelijke hoogte. Via Daniele De Rossi, wederom Dzeko en Radja Nainggolan nam Roma uiteindelijk zonder zich bovenmatig te hoeven inspannen afstand van Austria, dat via Alexander Grünwald nog wel iets terugdeed.

Kevin Strootman bikkelde als vanouds op het Romeinse middenveld.

AS Roma is met acht punten uit vier wedstrijden koploper in Groep E. Austria Wien staat tweede met vijf punten, Astra Giurgiu is de nummer drie met vier uit vier en Viktoria Plzen heeft met drie punten ondanks de vierde plaats ook nog alle kans op een Europees vervolg.

Athletic Bilbao - RC Genk 5-3
RC Genk is donderdagavond het slachtoffer geworden van oudgediende Aritz Aduriz. De 35-jarige spits heeft nog niets aan scherpte ingeboet en maakte liefst vijf doelpunten, iets wat geen enkele andere speler ooit lukte in de Europa League. Al in de achtste minuut was doelman Marco Bizot kansloos op de inzet van Aduriz en de ex-keeper van FC Groningen had ook geen antwoord op twee strafschoppen van de Spaanse international. Tussendoor had Leon Bailey nog wel voor de 2-1 gezorgd.

Door de 3-2 van Onyinye Ndidi leek het nog even spannend te worden, maar door weer een doelpunt van Aduriz werd het een kwartier voor tijd 4-2. Het spektakelstuk leek uiteindelijk in 4-3 te eindigen omdat Genk nog scoorde via Tino-Sven Susic, maar dat was buiten Aduriz gerekend. Het Spaanse fenomeen benutte zijn derde strafschop van de avond en bepaalde de eindstand daarmee op 5-3.

Ondanks de nederlaag blijft Genk koploper met zes uit vier. Bilbao heeft ook zes punten, maar een minder doelsaldo. Rapid Wien en Sassuolo, die met 2-2 gelijkspeelden, hebben vijf punten na vier wedstrijden.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter. Alle standen zijn hier terug te vinden.