ADO wint bij Europese rentree op de valreep van Tauras

ADO Den Haag heeft in het eerste van twee duels met FK Tauras op de valreep met 3-2 gewonnen. In Litouwen tekende de enige Nederlander aan de zijde van de gastheren, Regilio Seedorf, op schitterende wijze voor een treffer, maar waren twee doelpunten van Lex Immers en een eigen goal voldoende om het treffen in de tweede voorronde van de Europa League in winst om te zetten.

ADO wint bij Europese rentree op de valreep van Tauras

ADO startte in Kaunas met de vier gewilde uitblinkers van vorig seizoen: Jens Toornstra, Timotyh Derijck, Immers en Wesley Verhoek. Allen bleven zij in Den Haag en schoven zij aanbiedingen van geïnteresseerde clubs terzijde. De Slowaakse linksback Filip Luksik debuteerde bij de Hagenaars.

In het eerste bedrijf was ADO oppermachtig. Immers was als eerste dicht bij succes, maar hij vond doelman Oleksandr Borysenko op zijn weg. De thuisploeg bleef naarmate het rustsignaal naderde diverse keren met kunst- en vliegwerk overeind. Vooral Verhoek stichtte veel gevaar met zijn vrije trappen en corner.

Tauras kon voor rust weinig tegenover de Haagse dadendrang zetten. Alleen een verkeerde terugspeelbal van Luksik leverde gevaar op. Seedorf kon net niet profiteren. <br /><br /> Tien minuten na de onderbreking kwam ADO tegen de verhouding in op achterstand. Na een misser in de defensie kon Andrius Gedgaudas alleen op doelman Gino Coutinho af. De aanvoerder van Tauras leek door Luksik op reglementaire wijze – met een schouderduw – van scoren afgehouden te worden. De Kroatische arbiter Damir Batinic dacht daar anders over en bestrafte de Slowaak met een rode kaart én een strafschop voor de thuisploeg. Goran Jerkovic schoot feilloos raak: 1-0.

Kort na de achterstand ging ADO vol overgave op zoek naar de gelijkmaker. Immers en Charlton Vicento waren kansrijk, maar bij beide mogelijkheden bleek doelman Borysenko opnieuw een sta-in-de-weg. De goalie was even later bij de 1-1 wel kansloos toen Immers een strakke voorzet van Verhoek kon binnentikken.

Een prachtig afstandsschot van Seedorf zette Tauras weer op voorsprong. Zijn pegel verdween via de onderkant van de lat achter de kansloze Coutinho: 2-1. In de slotfase voorkwam ADO een nederlaag door opnieuw Immers en het nodige fortuin. De spits benutte allereerst een strafschop. Invaller Tjaronn Chery was betrokken bij de aanleiding voor de penalty. Op de flankspeler werd in de hoek van het zestienmetergebied een overtreding begaan, waarna Batinic opnieuw naar de stip wees.

In de laatste seconden van het duel ging ADO zelfs nog met een zege aan de haal. Kazimieras Gnedojus gleed de bal na een voorzet van Christian Kum op zeer ongelukkige wijze in zijn eigen doel.

ADO, dat voor het eerst in 24 jaar weer in Europees verband actief was, moet volgende week donderdag (21 juli) in Den Haag kwalificatie voor de derde voorronde zien af te dwingen. Gezien het spelbeeld en de overwinning in het eerste duel moet dat geen al te moeilijke klus zijn voor de Hagenaars. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's