ADO poetst dubbele achterstand weg tegen Vitesse

Vitesse heeft een punt overgehouden aan het Eredivisie-duel met ADO Den Haag. De nummer zes van de ranglijst kwam twee keer op voorsprong, maar moest genoegen nemen met een gelijkspel door een benutte strafschop van Timothy Derijck: 2-2.

ADO Den Haag begon offensief aan het competitietreffen met de Arnhemmers, maar moest al in de zevende minuut een tegengoal slikken. Sheran Yeini promoveerde een hoge dieptepass van verdediger Maikel van der Werff – na een stijlvolle aanname met zijn borst – tot een doelpunt door de bal tegendraads achter doelman Martin Hansen te schieten.

De verdiende 1-1 kwam er na ruim een half uur in het Kyocera Stadion. De geel-groenen waren na de vroege tegentreffer via Mike Havenaar en Kenji Gorré al snel dicht bij de gelijkmaker, maar steeds trad goalie Eloy Room reddend op. Rechtsbuiten Ruben Schaken liet de keeper in de 33ste minuut kansloos met een schuiver in de verre linkerbenedenhoek.

ADO Den Haag-aanvaller Ruben Schaken viert zijn gelijkmaker in het duel met Vitesse.

Van doorstomen naar een voorsprong kwam het niet voor de thuisploeg, want Kelvin Leerdam knikte in de 38ste minuut een vrije trap van Lewis Baker tegen het net. De linksback van Vitesse torende hoog boven de ADO-verdedigers uit en hoefde de voorzet enkel te schampen. Leerdam was echter slechts 27 minuten – het kwartiertje rust incluis – de gevierde man, want hij was in de vijftigste minuut de veroorzaker van een strafschop.

De 25-jarige ex-Feyenoorder raakte verwikkeld in een potje vrij worstelen met Havenaar en kwam als winnaar uit de strijd. Hij kreeg de Nederlandse Japanner namelijk naar de grond, al ging de spits wel erg gewillig liggen. Toch was die valpartij voor scheidsrechter Bas Nijhuis – op aanraden van diens assistent Charl Schaap – reden om te fluiten voor een strafschop. Die werd door Timothy Derijck benut: 2-2.

De 28-jarige Belg kreeg een kwartier voor tijd met een kopbal nog de grootste mogelijkheid om de Hagenaars de drie punten cadeau te doen, maar zijn poging belandde tussen de benen van Room. Daardoor bleef het bij een gelijkspel in de Hofstad. Vitesse komt daardoor op 21 punten en dat is goed voor een gedeelde zesde plaats op de ranglijst. De Hagenaars blijven veertiende met dertien punten uit de eerste dertien speelronden.