ADO en Feyenoord zorgen voor tweespalt bij Bosschaart

Reacties

Pascal Bosschaart (34) kwam in het verleden uit voor zowel Feyenoord als ADO Den Haag. Zondagmiddag treffen beide clubs elkaar en de verdediger, tegenwoordig actief in de Topklasse bij IJsselmeervogels, voorspelt – met wat omwegen - een overwinning voor de Hagenaars.

ADO en Feyenoord zorgen voor tweespalt bij Bosschaart

'Ik ben als analist aanwezig bij de wedstrijd en zal objectief moeten blijven, maar dat zal lastig worden', zegt Bosschaart tegen Voetbal International. Hij groeide namelijk op met het zicht op De Kuip. 'Vanaf mijn vijfde speelde ik in de jeugdopleiding van Feyenoord; op mijn zestiende vertrok ik er. Maar ik ben er altijd van blijven dromen om ooit nog in dat shirt te spelen.'

Na een zevenjarig dienstverband bij FC Utrecht bleek die droom geen zelfbedrog, want Feyenoord haalde het kind van de club in het seizoen 2004/05 terug naar Rotterdam. Twee jaar later mocht hij echter alweer vertrekken naar ADO Den Haag. 'Sportief gezien was mijn tijd bij Feyenoord wat minder', moet hij nu eerlijkheidshalve erkennen.

Pascal Bosschaart vecht tijdens het seizoen 2005/06 een duel uit met ADO Den Haag-aanvaller Eljero Elia, inmiddels actief namens Werder Bremen.
Pascal Bosschaart vecht tijdens het seizoen 2005/06 een duel uit met ADO Den Haag-aanvaller Eljero Elia, inmiddels actief namens Werder Bremen.

Toch opende die mindere tijd weer deuren, want bij de club gelegen in de politieke hoofdstad van Nederland had hij het vijf jaar lang prima naar zijn zin. De nu 34-jarige verdediger – dit seizoen aanvoerder van Topklasser IJsselmeervogels – verdiende er tevens een transfer naar het Australische Sydney FC. Toen hij in de winter van vorig jaar toch weer terug wilde keren naar Nederland, liet hij zich ontvallen 'best voor een minimaal salaris' beschikbaar te zijn voor ADO.

'Gezien mijn leeftijd was het niet reëel meer om het bij Feyenoord te proberen en ik wilde best nog wat jaartjes bij ADO aan de slag. Maar zij kozen, mede door de crisis, voor de wat jongere gasten.'

Trainer
Het besef daalde langzaam in dat zijn profcarrière er op zat, of dat hij die minstens een jaartje in de ijskast moest zetten. Naast zijn keuze voor IJsselmeervogels - 'Daar zochten ze nog wél een ervaren man' – wilde hij het trainersvak in. Vorige week werd bekend dat hij niet 'voor een minimaal salaris bij ADO' aan de slag zou gaan, maar dat Feyenoord hem als trainer aan zich had weten te binden.

Pascal Bosschaart in het shirt van ADO Den Haag.
Pascal Bosschaart in het shirt van ADO Den Haag.

'Ik ga inderdaad aan de slag als trainer bij de Feyenoord Academy', meldt hij met gepaste trots. 'Ik had de ambitie al om als trainer aan de slag te gaan, misschien wel bij de senioren. Maar ik denk dan toch dat je als jeugdtrainer moet beginnen. Daar ga ik het komende seizoen mee aan de slag. Daarna zien we wel weer verder.'

Naast zijn activiteiten op het veld bij de 'amateurs', staat hij er ook nog regelmatig naast in de Eredivisie. Met een microfoon in zijn hand, welteverstaan. Zo ook vanmiddag, als hij voor een regionale omroep de wedstrijd van een analyse voorziet. Bosschaart weet het zelf ook: hij is, als oud-speler van beide clubs en als kersverse medewerker van Feyenoord, niet bijzonder objectief te noemen.

Toch wil dat niet zeggen dat hij geen eigen mening meer heeft over beide ploegen. 'Iedereen weet dat Feyenoord het altijd lastig heeft in Den Haag', constateert hij als hij de statistieken erbij pakt. De Rotterdammer schroomt ook niet om zijn huidige broodheer te bekritiseren.

'Er is daar binnenskamers wat gerommel over het aankoopbeleid. Ze missen nog wel wat versterkingen natuurlijk, zoals in de spits of in de verdediging. Henk Fraser heeft daarentegen het vorige seizoen al bewezen dat hij een collectief kan smeden. Ik denk daarom ook dat ADO de punten in eigen huis gaat houden.' (Mitchell Minnaard)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.