ADO Den Haag zet Heerenveen in acht minuten te kijk

SC Heerenveen beleefde een dramatische eerste helft tegen ADO Den Haag, dat voor rust de basis legde voor een historisch Eredivisie-resultaat in het Abe Lenstra Stadion (1-3).

Negen keer eerder had ADO Den Haag in de Eredivisie tevergeefs in het Abe Lenstra Stadion een poging gewaagd met een overwinning huiswaarts te keren. Poging nummer tien was wel succesvol. De unieke zege kwam tot stand in een tijdsbestek van acht minuten.

SC Heerenveen kon de hoop op de eerste overwinning onder trainer Marco van Basten na 28 minuten wel opgeven. In de twintigste minuut ging het fout bij Sven Kums, die zijn verloren duel met Tjaronn Chery zag eindigen in een doelpunt van Rydell Poepon.

ADO Den Haag had acht minuten later de voorsprong naar 3-0 opgevoerd. Jens Toornstra was attent toen een fraaie poging van rechtshalf Kevin Jansen op de paal strandde, terwijl Chery met een fraaie solo de Friese defensie nogmaals het nakijken gaf. Heerenveen-verdediger Ramon Zomer kreeg na de 0-3 nog de rode kaart, maar scheidsrechter Maarten Ketting trok die kaart in omdat zijn assistent eerder al buitenspel had geconstateerd.

Van Basten greep in de rust rigoureus in. Arnold Kruiswijk, Youssef El Akchaoui en Arsenio Valpoort moesten plaatsmaken voor Jeffrey Gouweleeuw, Jukka Raitala en Rajiv Van La Parra. De wissels hadden effect, want in de 53ste minuut maakte Gouweleeuw de 1-3.

Na de tweede gele kaart voor ADO-linksback Aaron Meijers in de zeventigste minuut gloorde er nog hoop voor SC Heerenveen. De Friese formatie probeerde de nederlaag te voorkomen, maar net als tegen Feyenoord, AZ en Ajax slaagde het er niet in de numerieke meerderheid om te zetten in een overwinning.

Voor ADO Den Haaag was het een zege met een smet. Christian Supusepa viel uit met een nekblessure en werd direct naar een ziekenhuis vervoerd om te zien welke gevolgen de ongelukkig botsing met Van La Parra heeft.

Door het succes maakte ADO Den Haag een sprong in het linkerrijtje op de ranglijst, terwijl SC Heerenveen met een oogst van drie punten (en geen zege) veroordeeld blijft tot het rechterrijtje. Foto: VI Images