ADO Den Haag en AZ willen elkaar in totale crisis storten

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. ADO Den Haag en AZ, die beide matig op dreef zijn, sluiten speelronde elf af.

ADO Den Haag en AZ willen elkaar in totale crisis storten
Speelronde: 11
Aftrap: zondag 30 oktober, 16.45 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

• ADO Den Haag beleefde een uitmuntende competitiestart, maar is inmiddels flink weggezakt. De equipe van Zeljko Petrovic stond na tien speelrondes nog wel altijd op een niet alarmerende tiende plaats. AZ, dat slechts drie punten veroverde in de laatste vier competitiewedstrijden, nam de zesde plaats in na tien duels.

• 27 keer eerder kruisten ADO Den Haag en AZ in de Hofstad de degens in de Eredivisie. Opvallend is dat het duel slechts tweemaal eindigde in een gelijkspel. ADO hield vijftien keer de punten in eigen huis en tien keer triomfeerde AZ.

• AZ scoorde minimaal eenmaal tijdens twaalf van de laatste dertien duels bij ADO. De enige keer dat dit niet lukte was in het seizoen 2008/09, toen de club uit Den Haag met 3-0 zegevierde. AZ pakte in die jaargang wel de landstitel.

• ADO Den Haag ging in de laatste twee thuisduels in de Eredivisie ten onder. Achtereenvolgens SC Heerenveen (0-3) en Ajax (0-2) bleken te sterk. De laatste keer dat ADO drie keer op rij in eigen huis verloor was in de jaargang 2009/10.

De laatste weken is ADO Den Haag de weg kwijt.
De laatste weken is ADO Den Haag de weg kwijt.

• Na tien speelrondes voerde ADO Den Haag in elk geval één klassement aan, dat van het aantal kaarten. De ploeg van Petrovic liep al tegen 26 gele en één rode kaart aan.

• Als we een stand zouden samenstellen op basis van de laatste zeven speelrondes, dan zou het zo goed gestarte ADO Den Haag onderaan staan met slechts twee punten.

• John van den Brom kan een negatieve primeur aangesmeerd krijgen door ADO, zijn oude club nota bene. In zijn AZ-tijd bleef de coach nog nooit vijf achtereenvolgende competitiewedstrijden zonder zege. In de laatste vier Eredivisie-duels speelde AZ driemaal gelijk en ging het één keer ten onder.

• Tot nu toe heeft Van den Brom een gouden hand van wisselen. Vier van de vijftien AZ-goals kwamen op naam van een invaller, het hoogste aantal van alle clubs na tien speelrondes.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.