Acht opmerkelijke feiten over honderd jaar PSV

PSV viert zaterdag zijn 100-jarig bestaan. Voetbal International dook in de rijke historie van de Eindhovenaren en komt met acht opvallende feiten.

Acht opmerkelijke feiten over honderd jaar PSV

PSV heeft zijn clubkleuren te danken aan de afkeer van alcohol van zijn eerste voorzitter, Jan-Willem Hofkes. Tijdens de oprichtingsvergadering valt het flesje frambozenlimonade van Hofkes op zijn witte schrijfblok. Het contrast tussen rood en wit is zo mooi dat het bestuur onmiddellijk weet hoe het tenue van PSV eruit moet zien.

PSV komt níet voort uit de Eindhovense gemeenschap. De vijf leden van het eerste Centraal Bestuur van de club zijn afkomstig uit andere delen van het land. Hofkes kwam uit Leiden, secretaris-penningmeester Gerard Eric Bouwmeester en commissaris Willem Schouten waren Rotterdammers, commissaris Jan C. Ketel was geboren in Zutphen en Hendrik Huisen in Renkum.

Het eerste bestuur van PSV bij de oprichtingsvergadering van 31 augustus 1913. Bron: Voor rood-wit gezongen.
Het eerste bestuur van PSV bij de oprichtingsvergadering van 31 augustus 1913. Bron: Voor rood-wit gezongen.

PSV speelt op 19 september 1915 zijn eerste officiële wedstrijd. In de noodcompetitie Tweede Klasse C hebben de Eindhovenaren in Tilburg met 3-2 het nakijken tegen het tweede elftal van Willem II.

PSV is in 1955 de eerste Nederlandse club die deelneemt aan het toernooi om de Europa Cup voor landskampioenen. Merkwaardig was dat de Eindhovenaren in het seizoen 1954/55 de landstitel niet eens hadden behaald. Deze was in het bezit van Willem II, dat echter geen belangstelling had voor het toernooi. De KNVB wees daarop PSV (de nummer twee van de competitie) aan als deelnemer.

Mateja Kezman is met veertien miljoen euro de duurste aankoop in de historie van PSV. De rappe Servische goalgetter kwam in de zomer van 2000 over van Partizan Belgrado. Ruud van Nistelrooy is de duurste verkochte speler van PSV. De Brabander verkaste medio 2001 voor 30,4 miljoen euro naar Manchester United.

PSV'ers Ruud van Nistelrooy en Mateja Kezman.
PSV'ers Ruud van Nistelrooy en Mateja Kezman.

PSV vierde in honderd jaar tijd 56 triomfen: promotie naar de Tweede Klasse in 1918, twee kampioenschappen in de Tweede Klasse, twaalf districtskampioenschappen, 21 landstitels, negen nationale bekers, negen nationale Super Cups, één Europa Cup I en één UEFA Cup.

De twee meest doelpuntrijke thuisduels in de PSV-historie herbergden elk dertien treffers. Op 9 oktober 1921 verloor PSV op eigen terrein de competitiewedstrijd tegen NAC: 4-9. Op 26 december 1957 vielen er opnieuw dertien treffers in Eindhoven toen PSV in het bekertoernooi met 12-1 te sterk was voor Swift'36.

Willy van der Kuijlen is de absolute nummer één op de twee belangrijkste ranglijsten in de PSV-historie. Mister PSV is met 648 officiële wedstrijden met afstand de meest ervaren speler ooit van de club. Bovendien voert de geboren Helmonder al meer dan dertig jaar de topscorerslijst aller tijden van PSV aan met 394 doelpunten.

Willy van der Kuijlen scoort voor PSV in het Europa Cup-duel met Eintracht Braunschweig in 1977.
Willy van der Kuijlen scoort voor PSV in het Europa Cup-duel met Eintracht Braunschweig in 1977.

Bekijk hier al onze video's