Acht clubs moeten impasse Eredivisie-opzet doorbreken

Reacties

Acht clubvertegenwoordigers moeten de onderhandelingen over een nieuwe competitie-opzet vlot trekken. Achter de schermen heeft een mogelijke inkrimping naar zestien clubs geleid tot een tweedeling.

Acht clubs moeten impasse Eredivisie-opzet doorbreken

Het collectief van acht is nu bezig om de impasse te doorbreken. Het gaat om Jeroen Slop (Ajax), Marcel Brands (PSV), Jordy Zuidam (FC Utrecht), Luuc Eisenga (SC Heerenveen), Nico-Jan Hoogma (Heracles Almelo), Bart van Ingen (NEC), Edwin Lugt (Go Ahead Eagles) en Gerard Nijkamp (PEC Zwolle). Zij houden met de Eredivisie CV en adviesbureau Hypercube nieuwe formats tegen het licht. 

De onderhandelingen belandden in een patstelling nadat directeur Gijs de Jong van de KNVB in de media ventileerde dat hij voorstander was van een Eredivisie met zestien clubs. Toen sommige clubs vervolgens het gevoel kregen dat ook Jacco Swart van de Eredivisie CV lobbyde voor inkrimping, groeiden in meerdere directiekamers de vermoedens dat er sprake zou zijn van een vooropgezet plan. Daarop verzamelden tegenstanders van een kleinere competitie zich in een oppositiegroep.

Als reactie daarop is nu een collectief van acht samengesteld dat het vertrouwen heeft van alle clubs. Inhoudelijk lopen de belangen echter nog sterk uiteen. Voor de top is een competitie naar Belgisch voorbeeld - met zestien clubs en een kampioensgroep van zes - interessant. Minder aantrekkelijke wedstrijden vervallen en De Klassieker komt vaker op de agenda. Behalve meer sportieve weerstand levert dat extra geld op.

Clubs uit het rechterrijtje zijn juist van mening dat een evenwichtige en spannende competitie sneller te bereiken valt met een socialere verdeling van het tv-geld. Dat blijkt in de Premier League uitermate succesvol. De best verdienende club krijgt slechts anderhalf keer zoveel als de slechtst verdienende. In Nederland is de verhouding één staat tot vijf. Bovendien vinden opposanten dat inkrimping haaks staat op hetgeen Nederland bepleit bij de UEFA, namelijk een grotere Champions League en meer solidariteit.

Op 14 maart komen alle Eredivisie-clubs bij elkaar, het streven is om dan knopen door te hakken. De KNVB mikt op een nieuwe competitie-opzet vanaf het seizoen 2018/19.

Meer over de spanningen in de Eredivisie leest u in het nieuwe magazine en op VI PRO. 'Wie zet in het Nederlandse voetbal nu de lijnen uit? We blijven maar doorbabbelen. Intussen loopt de polder onder water.'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.