AC Milan en AS Roma winnen, Lazio loopt averij op

De start van de tweede seizoenshelft in de Italiaanse competitie heeft voor de nodige verrassingen gezorgd. AC Milan kroonde zich nu al tot winnaar van de speelronde door op bezoek bij Cagliari nipt te winnen, terwijl de beide Romeinse ploegen puntenverlies leden.

Cagliari - AC Milan 0-1De lijstaanvoerder trad op bezoek bij Cagliari aan met een verrassende basisopstelling. De Brazilianen Robinho en Alexandre Pato lieten blessureleed achter zich en maakten hun opwachting in de voorhoede, mede dankzij een schorsing voor Zlatan Ibrahimovic. Ook de Duitse jongeling Alexander Merkel en de Nederlander Clarence Seedorf kregen een basisplaats toebedeeld. De veelbesproken Antonio Cassano (foto) begon op de reservebank.

In de matige eerste helft was Robinho verantwoordelijk voor het eerste wapenfeit. Cagliari-doelman Michael Agazzi kon de te slappe inzet van de Braziliaan keren. Na ruim een halfuur spelen kroop AC Milan door het oog van de naald. Michele Canini kopte uit een hoekschop op de paal.

Ook in de tweede helft hielden de ploegen elkaar in evenwicht. Pato werd door Agazzi van de openingstreffer afgehouden, terwijl Milan-doelman Christian Abbiati ontsnapte. De Italiaan leverde een terugspeelbal zomaar in bij aanvaller Nenê. Zijn poging hobbelde, via het been van Abbiati, tergend langzaam aan de verkeerde kant van de paal over de achterlijn.

In de slotfase bood een slotoffensief van AC Milan aanvankelijk geen soelaas. Toch kwam de overwinning er, mede door de invalbeurt van Cassano. Hij mocht twintig minuten voor tijd invallen en was aangever bij het doelpunt van Rodney Strasser (foto). Met een steekbal bracht hij de matchwinner, die koeltjes afrondde, in stelling.

Door de zege staat Milan na achttien wedstrijden op 39 punten. Nummer twee Napoli komt vanavond nog in actie tegen Internazionale, waar trainer Leonardo zijn debuut hoopt op te fleuren met winst.

AS Roma – Catania 4-2AS Roma en Catania maakten er in de Italiaanse hoofdstad een spektakel van. Marco Boriello verzorgde al na vijf minuten het openingsdoelpunt. De spits deed dit op typische wijze, hij was attent in de rebound, maar mocht van geluk spreken dat zijn belabberde inzet doel trof. Nog voor de onderbreking boog de uitploeg de achterstand om in een 1-2 voorsprong. Matías Silvestre (kopbal uit een corner) en Maxi López waren trefzeker.

In de tweede helft trok opnieuw Boriello al snel de stand gelijk. Het interessante duel leverde door Mirko Vucinic een winnaar op. De Montenegrijn zorgde er in de slotfase met twee doelpunten voor dat de punten in Rome bleven. AS Roma houdt door de overwinning de achterstand op AC Milan (zeven punten) intact.

Genoa - Lazio Roma 0-0Lazio kon niet profiteren van het puntenverlies dat de koploper leed. Op bezoek bij Genoa slaagden de bezoekers er niet in de ban te breken en bleven de ploegen steken op een doelpuntloos gelijkspel.

Door het gelijke spel blijft de achterstand van Lazio op AC Milan drie punten.

Bologna – Fiorentina 1-1Marco Di Vaio zette de thuisploeg al na vijf minuten op voorsprong. De treffer was saillant, aangezien Fiorentina Di Vaio als dé kandidaat ziet om Adrian Mutu te vervangen.

Het openingsdoelpunt van Di Vaio leverde Bologna uiteindelijk niet de drie zeer belangrijke punten op in de strijd tegen degradatie. Fiorentina kwam halverwege het tweede bedrijf op gelijke hoogte door een doelpunt van Mario Alberto Santana. Beide ploegen begonnen zo de tweede seizoenshelft zoals ze het gehele eerste deel van het seizoen 2010/2011 presteerden: slecht. De ploegen blijven beiden steken in de onderste regionen.

Overige uitslagenBrescia - Cesena 1-2Lecce - Bari 0-1Udinese - Chievo Verona 2-0Palermo – Sampdoria 3-0 Foto: VI Images