Aboukhlal berooft De Graafschap van ongeslagen status, NAC krabbelt op

Nadat De Graafschap in de eerste vijftien Keuken Kampioen Divisie-wedstrijden ongeslagen bleef, gingen de Doetinchemmers maandagavond voor het eerst onderuit: Zakaria Aboukhlal was de grote man bij Jong AZ. NAC Breda won juist eindelijk weer eens, terwijl NEC Nijmegen in de strijd om de tweede periodetitel dure punten liet liggen.

Jong AZ
Jong AZ
2 - 1
De Graafschap

De Graafschap won afgelopen vrijdag nog met 4-1 van Jong PSV en kon maandag in punten gelijk komen met koploper SC Cambuur. Dan moest er wel gewonnen worden van Jong AZ, dat met Ferdy Druijf in de punt van de aanval aan de ontmoeting begon. Druijf werd vorig seizoen nog topscorer van de Keuken Kampioen Divisie en verloor dit seizoen de spitsenstrijd bij het eerste elftal van Myron Boadu. Tegen De Graafschap hoopte Druijf weer wat zelfvertrouwen te kunnen terugwinnen.

De bezoekers begonnen sterk en hadden al vroeg op voorsprong moeten komen, na een verkeerde terugspeelbal van Maxim Gullit. Ralf Seuntjens strafte deze fout echter niet af. Bij zijn volgende poging was het wel raak en op aangeven van Leeroy Owusu schoot Seuntjens De Graafschap in de twaalfde minuut op een 0-1 voorsprong. Na het spectaculaire begin daalde de amusementswaarde van de eerste helft, die werd gecontroleerd door De Superboeren.

Zo leek er geen vuiltje aan de lucht voor de gasten, maar De Graafschap kwam dramatisch de kleedkamer uit voor de tweede helft. Aboukhlal scoorde in een kort tijdsbestek twee keer voor Jong AZ en zo waren de rollen na tien minuten in het tweede bedrijf volledig omgedraaid. De Graafschap moest nu in de achtervolging en had wel heel veel geluk dat Aboukhlal twintig minuten voor tijd niet zijn derde maakte. De spits miste een kans die haast niet te missen leek.

De Graafschap bleef in leven en hield hoop op minstens een punt. Veel kansen op de gelijkmaker vielen er echter niet te noteren en dus ging de ploeg van Mike Snoei voor het eerst dit seizoen onderuit. De achterstand op Cambuur blijft drie punten bedragen en in de Keuken Kampioen Divisie is er nu geen enkele club meer die nog ongeslagen is in dit seizoen.

Jong PSV
Jong PSV
1 - 3
NAC Breda
NAC Breda

Na een uitstekend begin van het seizoen is NAC de laatste weken totaal ingestort. De Bredanaars pakten liefst 22 punten uit de eerste negen duels, wat goed genoeg was voor de eerste periodetitel. De zes duels daarna leverden echter slechts twee schamele puntjes op, waardoor de Bredanaars waren afgezakt naar de achtste plek op de ranglijst. Maandagavond volgde er in Eindhoven eindelijk weer eens een opsteker, waardoor NAC de topvijf weer binnensluipt.

In de jacht naar de eerste competitiezege in bijna twee maanden tijd koos NAC-trainer Ruud Brood in de spits voor Finn Stokkers, waardoor Sydney van Hooijdonk op de bank moest plaatsnemen. Stokkers was een maand geleden nog trefzeker tijdens de laatste officiële overwinning van NAC: de 3-2 zege op FC Emmen in het toernooi om de KNVB-beker. Ook maandag scoorde hij, want tien minuten voor rust kopte hij van dichtbij eenvoudig en ongehinderd raak.

Dat was al de 0-2, aangezien Luka Ilic de score halverwege de eerste helft had geopend met een rake volley. Er leek daardoor niets aan de hand voor NAC, maar een paar minuten na de pauze stond het uit het niets 1-2, dankzij een schitterende knal van Sekou Sidibe. Jong PSV had plotseling weer hoop en was een paar keer dicht bij de gelijkmaker, maar in de 84ste minuut gooide Jordan van der Gaag de wedstrijd aan de overkant in het slot.

Jong Ajax
Jong Ajax
1 - 1
Helmond Sport

Door de defensieve problemen hoopte Kik Pierie wellicht op een kans bij het eerste elftal van Ajax, maar de verdediger blijkt geen serieuze optie voor de Champions League-wedstrijd van woensdag tegen Lille. Pierie kwam sinds zijn zomerse komst van SC Heerenveen nog niet in actie voor het vlaggenschip en begon ook maandag weer in de basis bij Jong Ajax. Hij kon niet voorkomen dat Helmond Sport in Amsterdam op voorsprong kwam.

Givan Werkhoven opende na een klein kwartier de score. De spits was het eindstation van een snelle tegenaanval en maakte zijn eerste doelpunt in de Keuken Kampioen Divisie. Zonder Carel Eiting en Ryan Gravenberch kwam Jong Ajax hierna maar moeilijk in de wedstrijd en pas twintig minuten na rust viel de gelijkmaker. Jurgen Ekkelenkamp bleef oog in oog met Stijn van Gassel kalm in de afronding. Met invaller Brian Brobbey (vrijdag tegen NAC nog goed voor de winnende goal) probeerde Jong Ajax de wedstrijd hierna nog naar zich toe te trekken, maar zonder succes.

N.E.C.
N.E.C.
0 - 0
Jong FC Utrecht

Waar bijna-naamgenoot NAC het seizoen goed begon en daarna wegzakte, doet NEC het precies andersom. Tien punten uit de eerste negen wedstrijden was geen beste oogst, maar van de zes laatste wedstrijden werden er vijf gewonnen. Het overige duel was een 0-0 bij koploper SC Cambuur. NEC stond door die prima reeks (tien goals voor, slechts één tegen) bovenaan in de tweede periode. Het had tot maandag weliswaar een wedstrijd minder dan concurrent FC Volendam, maar het doelsaldo van de Nijmegenaren was beter.

Dat NEC maandag slechts een puntje uitliep, had de thuisploeg aan zichzelf te danken. Het kreeg meer dan voldoende kansen tegen de Utrechtse beloften, maar Mart Dijkstra, Jonathan Okita, Jellert van Landschoot, Ole Romeny, Etien Velikonja en Anthony Musaba (tot drie keer toe) kwamen niet tot scoren, waardoor het bij 0-0 bleef.