Aanvoerder Siem de Jong is van alle markten thuis

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Voor de derde speelronde was dat Ajax-middenvelder Siem de Jong. Ze kennen elkaar langer dan vandaag, maar tijdens de seizoensvoorbereiding werd Ajax-trainer Frank de Boer aangenaam verrast door Siem de Jong (23). Het gebeurde tijdens een snelheidstest van de Amsterdamse selectie. Waar De Boer rekening hield met topnoteringen voor rappe vleugelaanvallers als Jody Lukoki en de toen nog aanwezige Aras Özbiliz, kwam De Jong als snelste sprinter uit de bus. Niet vanwege aangeboren explosiviteit, maar doordat hij al lange tijd extra arbeid in de verhoging van zijn startsnelheid steekt. Zo zien trainers, en zeker perfectionist De Boer, het graag.

Aanvoerder Siem de Jong is van alle markten thuis

Afgelopen zaterdag maakte de defensie van NAC Breda kennis met de hoogste versnelling van De Jong. Al na twee minuten liet hij zijn tegenstanders de hielen zien, met een spurt die ruim dertig meter van het vijandelijke doel werd ingezet. Jordy Buijs voerde een kansloze achtervolging uit, Kees Luijckx kwam op de rand van het strafschopgebied letterlijk in een spagaat terecht en een simpele voetbeweging later had De Jong zijn ploeg op voorsprong gezet. Anderhalf uur later nam de aanvoerder van Ajax ook het slotakkoord (5-0) voor zijn rekening, met een puntgave uithaal in de kruising.

Het is de variatie die het hem doet in het spel van De Jong. Ook vlak voor rust liet de middenvelder annex aanvaller zien van alle markten thuis te zijn. Hij liet zich ver terugzakken uit de spits om een inspeelpass van Ajax-debutant Niklas Moisander in ontvangst te nemen. Al tijdens de balaanname van De Jong wist rechtsback Gregory van der Wiel wat hem te doen stond: diepgaan. De snijdende dieptepass was op maat, net als de lage voorzet van Van der Wiel en de afronding van Tobias Sana. Ook bij de aanvalsopzet van het vierde Ajax-doelpunt, eindigend met een geraffineerde stiftbal van Thulani Serero, was De Jong betrokken. <br /><br /> En dan te bedenken dat hij zaterdag op een positie stond die eigenlijk de zijne niet is. Kolbeinn Sigthórsson is de spits van Ajax, als zijn kwetsbare lijf dat tenminste toelaat. Vorig seizoen was de IJslander maandenlang uit de roulatie met een enkelblessure, afgelopen weekeinde speelde een schouderkwetsuur hem parten. Net als vorige week tegen NEC (6-1), toen De Jong in de punt van de aanval een goal en een assist liet aantekenen, hoefde De Boer niet lang na te denken over de vervanging van Sigthórsson. Vorig seizoen had De Jong op de spitspositie al een belangrijk aandeel gehad in de inhaalrace die tot de landstitel leidde. Zoals hij een jaar eerder met twee treffers het rechtstreekse kampioensduel met FC Twente besliste.

Vier maanden geleden analyseerde De Jong in VI zijn opvallende dubbelrol bij Ajax. De allrounder vond het tijd zichzelf te gaan specialiseren. 'Ik merk dat het omschakelen van middenveld naar voorhoede en andersom me steeds minder moeite kost', merkte De Jong op. 'Op beide plekken weet ik wat er wordt verwacht. Maar het zou mooi zijn als ik me volgend seizoen op één plek kan gaan richten. De trainer weet dat, daar hebben we het regelmatig over. Ik maak progressie als spits, het elftal loopt lekker nu, maar ik blijf van nature een middenvelder.'

Dergelijke gesprekken voerde De Jong vorig seizoen steeds vaker met zijn trainer. Niet alleen over zijn eigen functioneren, meer nog over bredere onderwerpen. 'Ik zit steeds vaker om de tafel met Frank de Boer of Hennie Spijkerman om over algemene zaken binnen en rond het elftal te praten', vertelde De Jong. 'Hoe kan de ploeg beter functioneren, wat speelt er binnen de groep, over dat soort dingen hebben we het dan. Ik zie het als een compliment dat de trainers steeds meer waarde hechten aan mijn mening.'

Het bleek de natuurlijke weg naar het aanvoerderschap, na het vertrek van zijn maatje Jan Vertonghen naar Tottenham Hotspur. In die nieuwe hoedanigheid deed De Jong deze zomer, tegen zijn gewoonte in, zowaar een prikkelende uitspraak. 'Nu ook Jan is vertrokken, zou het goed zijn als hij wordt vervangen door een ervaren speler', zei de kersverse aanvoerder tijdens de oefencampagne in VI. Zijn oproep vond gehoor bij de clubleiding, getuige het aantrekken van AZ-routinier Moisander. Waarmee bevestigd werd dat De Jong van alle markten thuis is, inclusief de transfermarkt.

Tekst: Simon Zwartkruis Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's