Aanvalspartner Van Persie held van Fenerbahçe

Robin van Persie heeft zich met Fenerbahçe ten koste van Atromitos verzekerd van een plaats in de groepsfase van de Europa League. Mede dankzij twee treffers van aanvaller Fernandão boekte de Turkse topclub een eenvoudige 3-0 zege.

Dankzij Van Persie beschikte Fenerbahçe over een geruststellende uitgangspositie voor de terugwedstrijd. De van Manchester United overgekomen spits was als invaller vlak voor tijd met een tegendraadse kopbal verantwoordelijk voor de 0-1.

In het eigen Sükrü Saracoglu-stadion hadden de Turken donderdagavond minder lang nodig om afstand te nemen van de opponent. Fernandão zette op aangeven van Sener Ozbayrakli de thuisploeg al in de zevende minuut op voorsprong. De Braziliaanse spits was de verdediging te snel af met een loopactie naar de eerste paal en tikte vervolgens simpel binnen.

Na rust liep de Griekse schade verder op door treffers van Caner Erkin en wederom Fernandão. Fenerbahçe-trainer Vítor Pereira haalde Van Persie halverwege de tweede helft naar de kant. De topscorer aller tijden van het Nederlands elftal vond afgelopen zondag voor het eerst het net in de Turkse competitie (1-1 tegen Rizespor).

Qarabag - Young Boys 3-0
De hoop van Young Boys op het bereiken van de groepsfase werd al na vier minuten aan diggelen geschoten. De Zwitserse ploeg, waar voormalig Ajacied Miralem Sulejmani in de basis startte, moest al in de beginfase met tien man verder na een rode kaart voor Steve von Bergen na een overtreding in het zestienmetergebied. Richard Almeida benutte de bijbehorende strafschop en zag zijn team vervolgens via Reynaldo en Äfran Ismayilov naar 3-0 uitlopen. Rydell Poepon kwam twintig minuten voor tijd binnen de lijnen namens Qarabag, maar toen stond de eindstand al op het bord.

Videoton - Lech Poznan 0-1
Videoton-verdediger Kees Luijckx mag zich na vanavond volledig op de Hongaarse competitie concentreren. De Nederlander moest in de heenwedstrijd in Polen geschorst toekijken en zag zijn teamgenoten daar met 3-0 onderuitgaan. Ook op Hongaarse bodem bleek Lech Poznan te sterk voor Videoton. Met Luijckx in de basis kreeg de thuisploeg vlak voor het uur de enige treffer van de avond om de oren. Tomasz Kedziora kroonde zich tot matchwinner.