Aanvaller Gomis op schot voor stuntend Olympique

Olympique Lyon heeft voor een stunt gezorgd door zich voor de knock-outfase van de Champions League te plaatsen. De Fransen wonnen, mede door liefst vier treffers van Bafetimbi Gomis (foto) met liefst 7-1 van Dinamo Zagreb, dat nergens meer voor speelde. Lyon vervolgt het Europese avontuur in het miljoenentoernooi ten koste van Ajax op basis van het doelsaldo.

Bij de Franse ploeg, gecoacht door Remi Garde, leek het besef op een stunt pas laat door te dringen. Aanvankelijk bood Dinamo Zagreb de bezoekers uitstekend partij. De rode kaart van Jerko Leko (twee keer geel na een half uur spelen) bracht daar geen verandering in. Sterker nog, in ondertal kwam de thuisploeg zelfs verdiend op voorsprong door een doelpunt van de pas zeventienjarige Mateo Kovačić: 1-0.

Kort voor het rustsignaal trok Lyon de stand gelijk. Bafetimbi Gomis - de aanvaller zou in de tweede helft uitgroeien tot de man van de wedstrijd - gaf het laatste zetje na een poging van Aly Cissokho. Dat was een mentale opsteker voor Lyon, dat zich bij het verlaten van het veld op de hoogte stelde van de gunstige tussenstand in Amsterdam, waar Real Madrid een 2-0 voorsprong had genomen tegen Ajax.

In tijdbestek van zeven minuten liep de ontketende Franse ploeg meteen na rust uit naar 1-4 door opnieuw twee doelpunten van Gomis en een treffer van Maxime Gonalons. De bezoekers roken bloed. Immers, wanneer de stand in Amsterdam 2-0 zou blijven, zou een eigen 1-6 uitslag volstaan voor een vervolg in de Champions League.

Deze cijfers haalde de Franse grootmacht met speels gemak. Gomis tekende voor zijn vierde van de avond en ook Lisandro Lopes en Jimmy Briand scoorden nog, waardoor de eindstand op 1-7 bepaald werd. Olympique Lyon gaat door in de Champions League, terwijl Ajax zich kan gaan opmaken voor een vervolg in de Europa League. Foto: VI Images