Aanklager eist flinke celstraf voor Barça-leiding

Reacties

De vermeende fraude rond de transfer van Neymar heeft een zware strafeis aan het adres van Barcelona opgeleverd. Voorzitter Josep Bartomeu en zijn voorganger Sandro Rosell (foto) hangt zelfs een gang naar de gevangenis boven het hoofd.

Aanklager eist flinke celstraf voor Barça-leiding

Als de Spaanse rechter de eis van aanklager Pablo Ruz volgt, moet Barcelona ook 33 miljoen euro betalen. Dat miljoenenbedrag is opgebouwd uit boetes en niet betaalde belasting over de miljoenen die richting Neymar gingen. De Catalaanse club had vorig jaar al met een bedrag van ruim dertien miljoen euro terugbetaald.

De verantwoordelijken bij Barcelona mogen hun straf niet ontlopen, zo is Ruz duidelijk bij het formuleren van de strafeis. Bartomeu hangt een celstraf boven het hoofd van twee jaar en drie maanden. Zijn voorganger Rosell, die in januari 2014 opstapte vanwege de vervolging in de zaak Neymar en het stokje overdroeg, hoorde een eis van zeven jaar cel klinken. Bovendien is de twee bestuurders een boete van dertien miljoen euro in het vooruitzicht gesteld.

De aanklager acht het namelijk bewezen dat Barcelona en de voorzitters zich schuldig hebben gemaakt aan belastingontduiking en administratieve fraude bij de transfer, aanvankelijk beraamd op 57 miljoen, van Neymar in 2013. Zo werden de betalingen aan het bedrijf van de ouders van de Braziliaan (veertig miljoen euro) verborgen gehouden voor de leden, ondanks een dringend verzoek van socio Jordi Cases.

De vraag is wat deze eis betekent voor de presidentsverkiezingen die een jaar eerder dan gepland na dit seizoen worden gehouden. Bartomeu is een van de kandidaten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.