Aan Pröpper valt vooral aanvallend nog wat bij te schaven

Reacties

Davy Pröpper krijgt bij PSV te maken met de loodzware erfenis van Georginio Wijnaldum, maar op sommige vlakken was de van Vitesse afkomstige middenvelder zelfs al veel beter tijdens het afgelopen seizoen.

Aan Pröpper valt vooral aanvallend nog wat bij te schaven

Pröpper (23), een jaartje jonger dan zijn voorganger Wijnaldum, creëerde de meeste kansen in de Eredivisie vanuit open spel. Met 66 mogelijkheden deed hij het iets beter dan Luuk de Jong (62) en veel beter dan Wijnaldum (41). Kanttekening hierbij is dat Vitesse meer doelpogingen van afstand ondernam dan PSV. Bij de uitgespeelde kansen tot binnen het zestienmetergebied zijn de prestaties vergelijkbaar. In drie wedstrijden meer (33 om 30) stond Wijnaldum drie keer vaker (28 om 25) aan de basis van een kans dan Pröpper.

Wapen
Met Pröpper haalt PSV ook een extra wapen in huis om het verlies van Memphis Depay (Manchester United) wat in te dekken. De middenvelder bewees de laatste twee seizoenen over een van de beste afstandsschoten in de Eredivisie te beschikken, waarbij zes van zijn mokerslagen doel troffen. Exclusief vrije trappen konden alleen de aanvallers Depay en Berghuis met hetzelfde aantal zich met hem meten.

Als middenvelder is Pröpper verdedigend ook een stuk sterker dan Wijnaldum. Het aantal tackles (73 om 34) is niet alleen veel hoger, ook een hoger percentage daarvan (81 om 74 procent) is succesvol. De Arnhemmer gaat bovendien veel meer duels aan dan de Rotterdammer (490 om 295), verovert meer ballen (194 om 182) en verstuurt veel meer passes (1441 om 1093). Tot slot verzorgde Pröpper vier assists, een meer dan Wijnaldum.

Davy Pröpper (links) samen met zijn voorganger Georginio Wijnaldum tijdens een trainingskamp met Oranje.
Davy Pröpper (links) samen met zijn voorganger Georginio Wijnaldum tijdens een trainingskamp met Oranje.

Natuurlijk staat buiten kijf wie op dit moment verder is in zijn ontwikkeling. De 133 Eredivisiewedstrijden van Pröpper (vijftien goals) steken schril af bij de 220 van Wijnaldum (64 goals), die tevens twintigvoudig international is (drie goals). Pröpper kwam alleen tot 34 minuten in de verloren oefeninterland tegen de Verenigde Staten (3-4), terwijl Wijnaldum in alle wedstrijden in actie kwam op het afgelopen WK. Voor de verdedigend sterkere Pröpper valt er met name aanvallend heel wat te verbeteren.

Trefzekerheid
Buiten de trefzekerheid van Wijnaldum, die met veertien treffers afgelopen seizoen twee keer zoveel scoorde in de Eredivisie als Pröpper (inclusief play-offs), vallen de passnauwkeurigheid en dribbels van de Rotterdammer op. Liefst 85 procent van Wijnaldums passes kwamen afgelopen seizoen aan, tegenover 77 procent van de ballen van Pröpper.

Dat Wijnaldum zich heeft ontwikkeld tot een echte box-to-box-speler, blijkt ook wel uit zijn succesvolle dribbels. Dat percentage ligt bij hem veel hoger dan bij Pröpper (71 om 46 procent), terwijl beide spelers praktisch evenveel pogingen hebben ondernomen. In aanvallend opzicht is dus voor Pröpper de grootste winst te boeken, aan trainer Phillip Cocu en zijn staf om de rauwe randjes aan het spel van deze aankoop te polijsten.

Bron: Opta Sports

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.