21 van de 32 landen zeker van deelname aan WK 2014

Al 21 landen zijn zeker van deelname aan het WK van 2014 in Brazilië. Dinsdagavond voegden namens Europa Bosnië-Herzegovina, Engeland, Rusland en Spanje zich bij de vijf al geplaatste landen uit dat continent. Chili, Ecuador en Honduras dwongen vannacht eveneens een startbewijs af.

21 van de 32 landen zeker van deelname aan WK 2014

Europa
Nederland en Italië waren al sinds vorige maand zeker van de reis naar Brazilië. Vrijdag voegden België, Duitsland en Zwitserland zich daarbij. Vier dagen later, tijdens de laatste speelronde in de groepsfase van de Europese WK-kwalificatiezone, werden de laatste vier groepswinnaars in Europa bekend. Bosnië won bij Litouwen, waardoor Griekenland in Groep G werd afgetroefd. De ploeg van bondscoach Safet Susic debuteert daardoor volgend jaar op het WK.

In Brazilië zijn ook Engeland, Rusland en Spanje present. Engeland won op Wembley van Polen en liet daardoor Oekraïne achter zich, Rusland had voldoende aan een gelijkspel op bezoek bij Azerbeidzjan om Portugal te veroordelen tot de play-offs en regerend wereldkampioen Spanje was thuis te sterk voor Georgië waardoor het Frankrijk voorbleef.

In totaal nemen 32 landen deel aan het WK, waarvan er nog vier uit Europa komen. Op 15 en 19 november spelen Frankrijk, Griekenland, Kroatië, Oekraïne, Portugal, Roemenië, IJsland en Zweden in de play-offs. Op maandag 21 oktober vindt de loting plaats. Portugal, Griekenland, Kroatië en Oekraïne zijn geplaatst en Frankrijk, Zweden, Roemenië en IJsland niet.

Zuid-Amerika
In Zuid-Amerika waren Argentinië en Colombia voor vannacht al zeker van WK-deelname. Chili en Ecuador voegden zich bij dat tweetal nadat de Chilenen in een onderling duel met 2-1 van de Ecuadorianen hadden gewonnen. Uruguay kwam ondanks een 3-2 zege op aartsrivaal Argentiniënet tekort. Op basis van doelsaldo werden Luis Suarez en zijn ploeggenoten vijfde. En dus wacht volgende maand een play-off-tweeluik met Jordanië, de nummer vijf van Azië.

Noord-Amerika
In Noord-Amerika waren de Verenigde Staten en Costa Rica al een tijdje zeker van de reis naar Brazilië. Vannacht kwam daar nummer drie Honduras bij.

Mexico, een van de grootmachten op het continent, eindigde maar ternauwernood als vierde. De Mexicanen mogen nu tegen Nieuw-Zeeland in de play-offs plaatsing afdwingen. Het had weinig gescheeld of Panama had die plek ingenomen. Die ploeg verloor met 2-3 van de Verenigde Staten, maar stond in de blessuretijd nog met 2-1 voor (!). Bij die stand was Mexico door een slechter doelsaldo uitgeschakeld, maar de VS voorkwamen dat in extremis.

Afrika
Ook volgen er nog vijf WK-landen uit Afrika. De heenduels in de play-offs zijn inmiddels achter de rug, met de volgende uitslagen tot gevolg:

Burkina Faso-Algerije 3-2
Ivoorkust-Senegal 3-1
Ethiopie-Nigeria 1-2
Tunesië-Kameroen 0-0
Ghana-Egypte 6-1

De 21 landen die zeker zijn van een WK-ticket:
Europa: België, Bosnië, Duitsland, Engeland, Italië, Nederland, Rusland, Spanje en Zwitserland.
Zuid-Amerika: Brazilië, Argentinië, Colombia, Chili, Ecuador.
Azië: Japan, Zuid-Korea, Australië, Iran.
Noord-Amerika: Verenigde Staten, Costa Rica, Honduras.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen