2009: duo VfL Wolfsburg hoog op Duitse topscorerslijst

Het Bundesligajaar 2009 zit erop. Wie waren dit kalenderjaar de productiefste spelers op de Duitse velden? Voetbal International zet de vijf beste schutters op een rij.

2009: duo VfL Wolfsburg hoog op Duitse topscorerslijst


Club VfL WolfsburgLeeftijd 23 jaarWedstrijden 2009 34Doelpunten 2009 28

De Bosnische spits Edin Dzeko dankt zijn toppositie op de Duitse topscorerslijst van 2009 vooral aan zijn scoringsdrift in het tweede deel van het vorige seizoen. Met 21 doelpunten in de zeventien wedstrijden na de winterstop was hij één van de sleutelfiguren bij Wolfsburg, dat zich voor het eerst tot landskampioen kroonde. Dzeko werd na het seizoen 2008/09 verkozen tot Speler van het Seizoen in de Bundesliga.


Clubs
Leeftijd
Wedstrijden 2009
Doelpunten 2009

Ook aanvaller Mario Gomez kende een sterk tweede bedrijf in het seizoen 2008/09. Met zestien treffers in zeventien duels nam hij als clubtopscorer afscheid van VfB Stuttgart. Na zijn toptransfer naar Bayern München duurde het even voordat de Duitse international zijn draai had gevonden in het elftal van trainer Louis van Gaal. Maar met vijf treffers in zijn laatste vijf competitiewedstrijden heeft Gomez het jaar in stijl kunnen afsluiten.


Club
Leeftijd
Wedstrijden 2009
Doelpunten 2009

Met vijf treffers in vijftien competitiewedstrijden valt de productie van de Braziliaan Grafite bij VfL Wolfsburg in dit seizoen flink tegen. De goalgetter dankt zijn hoge klassering dan ook aan het spectaculaire slot van de vorige jaargang, waarin hij met zeventien treffers in veertien duels niet alleen bijdroeg aan de landstitel, maar die hem ook de topscorerstitel in de Bundesliga bezorgde (28 doelpunten in het hele seizoen).


Club
Leeftijd
Wedstrijden 2009
Doelpunten 2009

Aanvaller Stefan Kiessling voert dit seizoen het topschuttersklassement in de Bundesliga aan met twaalf treffers. Inclusief het eerste deel van 2009 staat de drievoudig Duitse international op zestien doelpunten. De zelfkritische spits is er met zijn doelpunten mede voor verantwoordelijk dat Leverkusen halverwege dit seizoen de ranglijst in de Duitse topklasse aanvoert. Hij zette tussen eind oktober en eind november met zes treffers in vier duels een ijzersterke reeks neer.


Club
Leeftijd
Wedstrijden 2009
Doelpunten 2009

Schalke 04-aanvaller Kevin Kuranyi presteert al jaren constant in de Bundesliga en bezet dan ook als vanouds een hoge klassering op de topscorerslijst van 2009. De Duitse international maakte zeven goals in het eerste deel van 2009 en voegde daar na de zomerstop nog acht treffers aan toe. Kuranyi vierde op 6 december in de thuiswedstrijd tegen Hertha BSC (2-0 zege) een persoonlijk jubileum door zijn honderdste doelpunt in de Bundesliga te maken. Inmiddels staat de spits op 101 goals.


Bekijk hier al onze video's