2 december weet president Gullit of hij is geslaagd

Terwijl de geluiden om Nederland niet op te zadelen met de organisatie van een toernooi om de wereldtitel steeds sterker worden, was een delegatie van de wereldvoetbalbond FIFA te gast voor een inspectietocht langs enkele stadions.

2 december weet president Gullit of hij is geslaagd

Zo meldde de FIFA-commissie, onder leiding van de Chileen Harold Mayne-Nichols, zich onder meer in Eindhoven en Rotterdam, terwijl eveneens Den Haag werd bezocht waar een ontmoeting op het programma stond met demissionair minister-president Jan-Peter Balkenende en diens collega-minister Ab Klink, die sport in zijn portefeuille heeft.

Dat alles onder het toeziend oog van KNVB-directeur Harry Been namens het organisatiecomité HollandBelgiumBid en oud-international Ruud Gullit, die als president en ambassadeur in het 'traject' actief is.

Ruud Gullit, Harry Been en alle andere betrokkenen zullen echter tot 2 december a.s. moeten wachten of de kandidaatstelling van Nederland (en België) daadwerkelijk serieus is/wordt genomen. Op die dag maakt het uit 24 leden bestaand uitvoerend comité van de FIFA bekend welke landen de eindtoernooien voor respectievelijk 2018 en 2022 krijgen toegewezen.

De verwachting is overigens dat alleen voor 2018 een Europees land wordt aangewezen als organisator, gezien de voorgaande toewijzingen aan Zuid-Afrika (dit jaar), terwijl het toernooi van 2014 al is vergeven aan Latijns-Amerika (Brazilië). In 2022 zou dan weer een ander continent (VS, Azië dan wel Oceanië) aan de beurt kunnen komen.

Naast Nederland/België zijn voor de eindronden van 2018 en 2022 ook Engeland, Rusland, Spanje samen met Portugal en de Verenigde Staten in de markt.

Voor wat betreft het WK 2022 zijn naast eerdergenoemde landen ook nog Qatar, Zuid-Korea, Japan en Australië geïnteresseerd in de organisatie.

Bekijk hier al onze video's