107 spelers WK onder-17 testen positief op clenbuterol

Liefst 107 spelers blijken op het WK onder-17, dat in juni en juli van dit jaar plaatshad in Mexico en waaraan ook het Nederlands jeugdteam deelnam, positief getest te hebben op clenbuterol. De FIFA zal echter geen straffen uitdelen.

107 spelers WK onder-17 testen positief op clenbuterol

'Dit is een gezondheidsprobleem, geen dopingprobleem', was de reactie van de FIFA. In Mexico, en vele andere landen, wordt aan kalveren clenbuterol toegediend om sneller te groeien en sneller beschikbaar te zijn voor de slacht. Mensen die vervolgens dit kalfsvlees eten, nemen het op de dopinglijst staande goedje, dat de vetverbranding fors versnelt, over in het eigen bloed.

Bij de Gold Cup ditzelfde jaar waren er in de Mexicaanse selectie ook vijf spelers positief bevonden wegens het 'gebruik' van clenbuterol. Zij verwezen naar het consumeren van kalfsvlees en bezwoeren de doping niet bewust te hebben genomen.

De vijf spelers, onder wie Francisco Maza Rodríguez, de voormalige PSV'er die nu uitkomt voor VfB Stuttgart, werden uiteindelijk vrijgesproken. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's