• Cijfers en feiten van de Eredivisie voor speelronde 34

In de aanloop naar een nieuwe competitieronde in de Eredivisie duikt Voetbal International als vanouds in de statistieken. Dat levert voor de negen duels van de 34ste en laatste speelronde de volgende feiten op.

• Cijfers en feiten van de Eredivisie voor speelronde 34

ADO DEN HAAG - DE GRAAFSCHAP

ADO Den Haag verliest voor het eerst dit seizoen vier duels op rij in de Eredivisie.

ADO won thuis vijf keer dit seizoen en scoorde slechts negentien keer, alleen Excelsior scoorde thuis minder (veertien keer)

De Graafschap won al vijf uitwedstrijden op rij niet in de Eredivisie (V4 G1)

Michael de Leeuw maakte tegen Excelsior zijn achtste doelpunt van het seizoen en is daarmee clubtopscorer van De Graafschap.

De Graafschap moet minimaal één punt pakken bij het uitgespeelde ADO anders kan Excelsior (bij winst op PSV) de Superboeren nog achterhalen. <br /><br /> AZ - FC GRONINGEN

AZ verloor dit seizoen als enige ploeg in de Eredivisie nog geen thuisduel (W12 G4) en heeft de minst gepasseerde thuisdefensie (tien tegengoals).

AZ morste liefst twaalf punten in zijn laatste zes Eredivisieduels en hield in geen van die duels de nul.

FC Groningen won al zeven duels op rij niet in de Eredivisie (V5 G2)en kreeg sinds het seizoen 1997/98 (65 tegengoals) niet meer zoveel goals tegen als dit seizoen (61 tegengoals)

FC Groningen scoorde in uitduels slechts twaalf keer en is dit seizoen samen met De Graafschap de minst scorende uitploeg.

AZ (62 punten) moet winnen van FC Groningen om de huidige nummer zes FC Twente (60 punten) achter zich te houden. <br /><br /> EXCELSIOR - PSV

Excelsior is al zeven duels op rij zonder zege (V6 G1) en verloor zijn laatste drie thuiswedstrijden zonder daarbij een doelpunt te maken.

Als Excelsior verliest of gelijkspeelt tegen PSV dan evenaren de Kralingers een negatief Eredivisierecord uit 1971/72 met slechts vier overwinningen uit 34 duels.

PSV won voor het eerst dit seizoen vier duels op rij in de Eredivisie en scoorde daarin dertien keer.

PSV verloor dit seizoen al zes keer een uitduel. Dat gebeurde 35 jaar geleden (in het seizoen 1976/77) voor het laatst.

Excelsior moet winnen van PSV (De Graafschap moet dan verliezen) om directe degradatie te ontlopen. De laatste thuiszege op PSV dateert van 27 mei 1985 (2-0). <br /><br /> HERACLES ALMELO - NEC

Heracles Almelo verloor zijn laatste twee duels in de Eredivisie en incasseerde daarbij acht doelpunten.

Heracles weet al veertien duels op rij niet de nul te houden in de Eredivisie.

NEC pakte slechts twee punten uit zijn laatste vier duels in de Eredivisie.

NEC-spits Género Zeefuik scoorde vier keer in zijn laatste zes duels, maar slaagde er nog niet in te scoren in een uitduel.

NEC moet winnen om nog kans te maken op de play-offs voor de Europa League maar is afhankelijk van Roda JC en RKC. Heracles heeft baat bij een eventuele tweede plaats van PSV: als verliezend bekerfinalist gaan de Almeloërs dan Europa in. <br /><br /> NAC BREDA - RKC WAALWIJK

NAC Breda won géén van zijn laatste drie thuisduels in de Eredivisie (V2 G1).

NAC incasseerde tot dusverre 52 goals, veertien daarvan vielen in het laatste kwart van de wedstrijd (27 procent).

RKC Waalwijk won al sinds 5 februari 2012 geen uitduel meer (V2 G3).

RKC kan bij winst voor het eerst sinds tien jaar weer om Europees voetbal spelen. In het seizoen 2001/02 speelde RKC twee duels in de Intertoto-competitie.

RKC won in Breda vaker dan NAC (acht zeges tegen zes). Beide ploegen speelden nog nooit gelijk op Bredase bodem. <br /><br /> RODA JC KERKRADE - FC UTRECHT

Roda JC Kerkrade verloor zijn laatste twee duels en incasseerde sinds 1980/81 (75 goals) nog nooit zoveel goals als tijdens dit seizoen (67).

Sanharib Malki maakte dit seizoen al 24 treffers, meer dan welke andere speler ook in de historie van de club.

FC Utrecht kan bij winst op 43 punten komen. Dat zou het laagste puntenaantal sinds het seizoen 1998/99 betekenen (38 punten na 34 duels).

Frank Demouge maakte vier doelpunten in zijn laatste drie competitieduels.

Roda JC is thuis al achttien seizoenen ongeslagen tegen FC Utrecht. De Limburgers verloren op 7 mei 1993 voor het laatst van Utrecht (1-3). <br /><br /> SC HEERENVEEN - FEYENOORD

SC Heerenveen verloor dit seizoen tot nu toe vijf keer in de Eredivisie, alleen landskampioen Ajax verloor minder duels (vier).

Bij mogelijke winst op Feyenoord sluit SC Heerenveen het seizoen af met negentien zeges, de op één na beste prestatie ooit in de Eredivisie. Het record is 21 zeges uit 1999/2000.

Feyenoord is al tien duels ongeslagen in de Eredivisie (W8 G2) en won drie van zijn laatste vier uitduels.

Feyenoord kan de beste seizoensprestatie sinds 2005/06 evenaren. Winst in Heerenveen betekent de 21ste zege van dit seizoen.

De laatste twee seizoenen won Feyenoord bij Heerenveen. Gebeurt dit weer dan zijn beide ploegen tevreden. Feyenoord is dan tweede en speelt voorronde Champions League terwijl SC Heerenveen dan als vijfde eindigt en daarmee ook Europees voetbal haalt. <br /><br /> VITESSE - AJAX

Vitesse is voor de tweede keer dit seizoen in de Eredivisie zes opeenvolgende duels ongeslagen (W3 G3).

Vitesse is nu vijf duels op rij ongeslagen in de Gelredome. FC Twente was op 19 februari 2012 de laatste club die van de Arnhemmers won (1-4).

Landskampioen Ajax (voor de 23ste keer sinds de invoering van de Eredivisie) won zijn laatste dertien competitieduels. Dat is de langstlopende zegereeks in Europa.

Trainer Frank de Boer is na Rinus Michels de tweede persoon die als speler en trainer minstens twee keer kampioen is geworden met Ajax.

De laatste twee seizoenen won Ajax in Arnhem. Vorig seizoen werd het 0-1 (winnende goal Christian Eriksen). <br /><br /> VVV-VENLO - FC TWENTE

VVV-Venlo verloor acht van zijn laatste negen duels in de Eredivisie en is veroordeeld tot deelname aan de play-offs om promotie/degradatie.

VVV heeft de meest gepasseerde defensie van de Eredivisie met 76 tegentreffers. 53 daarvan incasseerde de club in uitduels.

VVV speelde al 21 keer op rij niet meer gelijk in de Eredivsie.

FC Twente bleef in zijn laatste vier uitduels ongeslagen in de Eredivisie (W2 G2).

FC Twente verloor voor het eerst sinds acht seizoenen twee thuisduels op rij. Tussen 12 maart en 3 april 2004 gebeurde dat voor het laatst. <br /><br /> NOOT: Alle stats hebben betrekking op reguliere Eredivisiewedstrijden

Samenstelling: Willem van Beeren en Ramon Min
Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

<br /><br />

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's