media

statistieken

datum

laden laden
laden laden
Toon meer resultaten

Pijnlijke primeur FC Utrecht tegen Luxemburgse ploeg

Pijnlijke primeur FC Utrecht tegen Luxemburgse ploeg

FC Utrecht heeft door de uitschakeling in de tweede voorronde van de Europa League tegen het Luxemburgse Differdange 03 een pijnlijk record gevestigd. De Domstedelingen zijn na zeven eerdere succesvolle dubbele confrontaties de eerste die uit Europa vliegen door toedoen van een club uit Luxemburg, een land dat met recht te boek staat als voetbaldreumes. De ploeg van trainer Jan Wouters kwam in eigen huis vanavond niet verder dan 3-3, terwijl uit met 2-1 was verloren.

In 1971 was FC Den Haag de eerste Nederlandse club die gekoppeld werd aan een team uit Luxemburg. In de eerste ronde van de Europa Cup III (de latere UEFA Cup) werd in de Hofstad met 5-0 gewonnen en in het uitduel met 2-2 gelijkgespeeld.

Een jaar later maakte Feyenoord pijnlijk duidelijk dat US Rumelange niets in de Europa Cup III te zoeken had. In 1972 werd over twee duels met liefst 21-0 gewonnen: thuis werd het 9-0 en in Luxemburg 12-0. Daardoor stroomden de Rotterdammers door naar de tweede ronde. Het zou bovendien niet de laatste keer zijn dat een Nederlandse ploeg uithaalde tegen een verzameling amateurs/semiprofs uit Luxemburg.

In 1977 was het AZ '67 dat op eigen veld in de eerste ronde van de Europa Cup III ook de dubbele cijfers haalde tegen Red Boys Differdange (11-1), de ploeg die in 2003 fuseerde met AS Differdange en toen door het leven ging als Differdange 03 (de recente tegenstander van FC Utrecht). In het uitduel bleef de schade enigszins beperkt voor de Luxemburgers: 5-0 verlies.

De Alkmaarders mochten in 1980 opnieuw naar Luxemburg afreizen. Weer volgde er een zege op Red Boys Differdange: 4-0. In Noord-Holland bleef de teller steken bij 6-0. Beide keren trof AZ Red Boys in de eerste ronde van de Europa Cup III.

In 1984 werd Ajax in de eerste ronde van de Europa Cup III gekoppeld aan de welwillende amateurs van Red Boys Differdange. In Luxemburg blameerde Ajax zich door een doelpuntloos gelijkspel. In eigen huis werd dat rechtgezet: 14-0. Dat is nog altijd de grootste zege op een Luxemburgse club.

PSV trof in 1985 in de eerste ronde van de Europa Cup III Avenir Beggen. De Luxemburgers scoorden niet: 4-0 in Eindhoven en 2-0 op Luxemburgs grondgebied.

Tot Utrecht zich blameerde was Feyenoord de laatste Nederlandse afvaardiging die een Luxemburgse opponent declasseerde. In 1982, ook weer in de eerste ronde van de Europa Cup III, werd in De Kuip met 5-0 gewonnen van Spora Luxemburg. Het uitduel eindigde in 2-5.

Zodoende is Utrecht dus de allereerste ploeg die uitgeschakeld wordt door Luxemburgers, meer dan twee goals incasseert en überhaupt een wedstrijd verliest. Een mijlpaal om allesbehalve trots op te zijn, zo weet ook Dave Bulthuis (foto). (Tim Tempelaars)

Laatste nieuws