Door Lille-fans verketterde Martínez pakt opnieuw hoofdrol in penaltyreeks

Aston Villa heeft met hangen en wurgen de halve finale van de Conference League gehaald. Op bezoek bij OSC Lille stevende het bijna negentig minuten af op uitschakeling, maar Emiliano Martínez deed de Fransen uiteindelijk wéér pijn in een penaltyreeks. Al ontsnapte hij daarin aan rood.

Lille
Lille
ns
2 - 1
Aston Villa
Aston Villa

Al vanaf de start van het duel ging keeper Martínez de strijd aan met het Franse publiek. De Argentijnse sluitpost werd vanaf de eerste minuut bij elke balaanraking uitgefloten door de Lille-fans, uiteraard ook nog vanwege de WK-finale in Qatar. Sindsdien is hij niet bepaald populair in Frankrijk en dat werd donderdagavond niet minder, want Martínez ging al vanaf begin af aan tijdrekken bij de virtuele 1-0 voorsprong van Aston Villa.

De doelman ging daarvoor al in de eerste helft op de bon, maar dat was op het moment dat de thuisploeg de achterstand over twee wedstrijden al had gelijkgetrokken. Yusuf Yazıcı volleerde een afgemeten teruggetrokken voorzet van voormalig FC Groningen-back Gabriel Gudmundsson heerlijk tegen de touwen.

Op de voorsprong viel werkelijk niets af te dingen, want Aston Villa kwam in de eerste helft tot geen enkel schot en Martínez hield zijn elftal nog enigszins op de been, ondanks het continue gefluit van de thuisfans. Een heel kleine groepering probeerde zelfs het veld te betreden om richting de sluitpost te gaan, maar kon gelukkig in toom worden gehouden door de stewards.

Het leek er lang op dat de Argentijn werd uitgeschakeld met de ploeg die eerder dit toernooi afrekende met onder andere AZ en Ajax. Benjamin André kopte na ruim een uur via de onderkant van de lat namelijk de virtuele voorsprong binnen. Tot vlak voor tijd speelde Aston Villa, dat dit weekend nog knap won bij Arsenal, angstvallig weinig voor elkaar.

Een keepersfout van Lucas Chevalier bracht Aston Villa toch nog terug in het duel. De goalie botste bij een hoge bal op een Nabil Bentaleb, die werd geduwd door een Aston Villa-aanvaller. Matty Cash schoot vervolgens van ver raak in het lege doel. VAR Pol van Boekel zag er echter ook geen overtreding in en dus bleef onverdiende gelijkmaker op de borden staan.

Omdat Martínez diep in blessuretijd wederom een goede redding in huis had bij een corner, was er een verlenging nodig om tot een winnaar te komen. Daarin maakte Chevalier zijn fout goed door Leon Bailey en Douglas Luiz met fraaie reddingen van het scoren af te houden. Het leverde hem in de rust van de verlenging zelfs complimenten op van collega Martínez.

Rode kaart
De Argentijn werd uiteindelijk de grote man, hoewel hij het hele duel uitgefloten werd. Net als in de WK-finale stopte hij een aantal penalty's tegen de Fransen, mede door opnieuw vele gebaren van de goalie tussendoor, die meteen de eerste pingel van Bentaleb hield. Martínez gooide de bal vervolgens weg en kreeg opnieuw geel. Kaarten in de strafschoppenserie tellen echter niet mee met die in reguliere speeltijd en dus ontsnapte Martínez aan rood.

In het vervolg van de reeks hielden beide goalies nog een strafschop tegen, waarvan Martínez de laatste en beslissende pakte van André. Geen Franse revanche op Martínez, maar het was juist de Argentijn die de grote winnaar van de avond werd. Al zal er over de (ingetrokken) tweede gele kaart nog lang worden nagesproken.

Fiorentina
Fiorentina
nv
2 - 0
Viktoria Plzen

Fiorentina en Viktoria Plzen scoorden over twee hele wedstrijden niet eenmaal tegen elkaar en dus werd het verlengen in Florence. Dat was best opmerkelijk voor de verliezend Conference League-finalist van vorig seizoen. De bezoekers stonden namelijk het laatste half uur met een man minder op het veld, nadat Cadu op de hiel van zijn tegenstander ging staan en na een ingreep van de VAR met rood werd weggestuurd.

Direct aan het begin van de verlenging sloeg Fiorentina met enig fortuin toe. Een afgeslagen corner viel voor de voeten van Nicolás González, die hard raak volleerde, al werd zijn bal op de doellijn nog aangeraakt. Cristiano Biraghi zorgde uit de counter voor de beslissing in het duel, waardoor Fiorentina de prestaties van vorig seizoen kan evenaren. Daarvoor moet het dan wel afrekenen met Aston Villa in de halve eindstrijd.