FC Köln verdwijnt na vijf jaar uit de Bundesliga. De ploeg van Timo Schultz moest het vege lijf zien te redden op bezoek bij FC Heidenheim, maar faalde hopeloos. Union Berlin ontliep de play-offs na een zinderende slotfase.

Heidenheim
4 - 1
1. FC Köln
1. FC Köln

Köln vocht vorige week voor wat het waard was en boekte een zwaarbevochten zege op Union Berlin. Dat blijkt slechts uitstel van executie te zijn geweest, want de club beleefde zaterdag een miserabele middag in Heidenheim. Door doelpunten van Eren Dinkçi (2) en Kevin Sessa keek Köln halverwege al tegen een enorme achterstand aan (3-0).

Na een uur spelen deden de bezoekers wel nog wat terug met een treffer van Steffen Tigges, maar Jan-Niklas Beste schoot het sprankje hoop van Köln met de 4-1 aan diggelen. Na vijf seizoenen degradeert de club weer naar de 2. Bundesliga.

Union Berlin
2 - 1
SC Freiburg
SC Freiburg

Union Berlin kon zich met een overwinning op SC Freiburg nog direct handhaven en de thuisploeg kreeg na 38 minuten ook een uitgelezen kans om op voorsprong te komen. Union verdiende een strafschop, maar verdediger Josip Juranovic faalde vanaf de stip.

In de tweede helft kwam de voorsprong er alsnog. Benedict Hollerbach bracht de fans van Union na een ruim uur in extase op aangeven van Brenden Aaronson. Vijf minuten voor tijd zorgde een voormalig Eredivisie-speler voor een sombere stemming in Berlijn. Ritsu Doan nam de gelijkmaker voor zijn rekening.

In de absolute slotfase wist Union alsnog te ontsnappen. Christian Dingert legde de bal voor een tweede keer op de stip. Even leek het drama compleet te zijn toen ook Kevin Volland miste van elf meter, maar in de rebound schoot Janik Haberer alsnog raak. Union passeert met de zege VfL Bochum op de ranglijst en speelt ook volgend seizoen in de Bundesliga. Freiburg mist door de nederlaag - bij het afscheid van trainer Christian Streich - een ticket voor Europees voetbal.

Werder Bremen
4 - 1
VfL Bochum
VfL Bochum

VfL Bochum had handhaving vooraf in eigen hand. Een overwinning of een gelijkspel bij Werder Bremen en degradatie was afgewend. De thuisploeg kwam echter al na zes minuten op voorsprong door een goal van Marco Friedl.

In de tweede helft liep Werder Bremen verder uit via Anthony Jung en Jens Stage. Invaller Christopher Antwi-Adjei zorgde in de 85ste minuut nog voor de aansluitingstreffer, maar drie minuten later bracht Romano Schmid met de 4-1 aan alle Bochum-hoop een eind. Door de overwinning van Union Berlin moet Bochum zich via de nacompetitie proberen te handhaven in de Bundesliga.

VfL Wolfsburg
1 - 3
FSV Mainz 05

FSV Mainz 05 was voor de laatste wedstrijd van het seizoen nog niet helemaal zeker van directe handhaving en dus was een resultaat tegen VfL Wolfsburg meer dan welkom. Na achttien minuten kwam Wolfsburg via Kevin Paredes op voorsprong.

Die voorsprong werd nog voor rust ongedaan gemaakt door een doelpunt van de negentienjarige Brajan Gurda. In de tweede helft kopte Sepp van den Berg Mainz voor het eerst op voorsprong. Toen Jonathan Burkardt vlak voor tijd ook nog de 1-3 maakte, was de handhaving van Mainz een feit.