Slordig Feyenoord helpt aartsrivaal Ajax met zege op dapper NEC

Feyenoord heeft zondagmiddag tijdens de voorlaatste speelronde van de Eredivisie met de nodige moeite afgerekend met NEC. De Nijmegenaren knokten zich met tien man nog bijna naar een gelijkspel, maar moesten in de slotfase toch hun meerdere erkennen in de Rotterdammers. Die hielpen aartsrivaal Ajax zo aan de vijfde plaats, die recht geeft op Europees voetbal.

N.E.C.
N.E.C.
2 - 3
Feyenoord
Feyenoord

Feyenoord won vorige maand ten koste van NEC de KNVB-beker en had het toen lastig met de ploeg van Rogier Meijer. Die had de zaken defensief ook zondagmiddag weer prima op orde. Ondanks een optisch overwicht gaven de Nijmegenaren met de compacte speelwijze in de eerste helft weinig kansen weg. En via uitbraken verschenen ze af en toe dreigend voor het doel van Justin Bijlow, die opnieuw speeltijd kreeg van Arne Slot.

Heel veel actie voor beide doelen was er in de eerste helft niet. Na een half uur moest Jasper Cillessen pas voor het eerst reddend optreden. Yankuba Minteh stuitte op de ervaren NEC-doelman na goed doorzetten in een duel met Bram Nuytinck. Een doelpunt leek er voor rust niet in te zitten, totdat Calvin Stengs vlak voor het einde van de eerste helft alle tijd kreeg om de bal in de korte hoek te schuiven: 0-1.

Die goal betekende dat NEC de vijfde plaats gezien de tussenstand bij Ajax – Almere City uit het hoofd kon zetten. Direct na de hervatting volgde dan ook het antwoord van de Nijmegenaren. Sylla Sow gaf direct een waarschuwing af toen hij gevaarlijk opdook voor Bijlow, voordat Kodai Sano de stand in de 47ste minuut alsnog gelijk trok. De Japanse aanvaller maakte zijn derde competitiegoal met een schot in de verre hoek.

Zo richtte NEC zich na rust razendsnel op, maar een rode kaart van Nuytinck veranderde alles. Kort na de gelijkmaker van Sano vloerde de 34-jarige verdediger de doorgebroken Ueda, die bij afwezigheid van de niet fitte Santiago Giménez opnieuw een kans in de basis kreeg. De Japanse spits speelde echter geen gelukkige wedstrijd en miste een paar goede mogelijkheden op zijn vijfde competitietreffer voor Feyenoord.

Tekenend was de rol van Ueda bij de 1-2 van Feyenoord. Nadat Lutsharel Geertruida hem bereikte met een fraaie hakbal, raakte de Japanner de bal volledig verkeerd. Het is dat Minteh snel ter plekke was om de bal tegen de touwen te jagen, anders was de fraaie aanval in schoonheid gestorven. Zoals dat na die voorsprong vervolgens wel te vaak gebeurde bij de vele mogelijkheden die Feyenoord creëerde, zonder door te drukken.

NEC had daar al van kunnen profiteren toen Tjaronn Chery na balverlies van Ramiz Zerrouki alleen op Bijlow af kon. De van zijn blessure herstelde keeper bewees echter zijn klasse in één-tegen-één-situaties en voorkwam de gelijkmaker. Tien minuten voor tijd betaalde een aanvallende wissel van Meijer zich echter uit toen Sontje Hansen vlak na zijn entree tussen Thomas Beelen en invaller Gernot Trauner door glipte en scoorde: 2-2.

Zo verzuimde Feyenoord de wedstrijd zonder dragende krachten als Quilindschy Hartman, Quinten Timber en Mats Wieffer dood te maken, maar het won nog wel. Invaller Alireza Jahanbakhsh bood Ueda een niet te missen kans, waardoor de Japanner dan toch scoorde. De Rotterdammers deden zo hun sportieve plicht en helpen Ajax aan de vijfde plaats. NEC kan de Amsterdammers niet meer achterhalen en gaat de play-offs in.